1. veebr 2014

Pulgaga või näpuga?

Kas osta kooli tahvelarvuti, kus on juba stilus olemas, osta see eraldi või jääda lihtsalt näpuga tahvlit silitama - see on loomulikult iga tahvlikasutaja ja ostja dilemma. Osad tahvlid nagu Samsung Galay Note tuleb juba kaasa stilusega, mis on kenasti tahvli nurka pesasse paigutatud, Samsung Galay Tabil aga see puudub täiesti.

Kooli sisukohast iga väike liikuv osake on risk, et see läheb kaotsi - kas keegi võtab selle kaasa asenduseks enda omale või lihtsalt ununeb kuhugi. Väga lihtne näide arvutitunnist ja pastakaga tehtavast tööst minu enda kogemusena kus 15 õpilasest 4-6 unustavad oma pastaka lauale. Miks peaks õpilased olema hoolikamad ka koolipoolt neile kasutada antud tahvlitega?

Stiluse ehk pliiatsi hind jääb enamasti vahemikku 10-40 eurot, kui kaob üks 10 eurone, siis võibolla ei tundugi see suure kuluna, kuid kui kaob kuus 30 eurost, siis see on juba kokku 180 raha, mis on koolile väga suur kulu.

Näpuga:

  • tegelikkuses saab näpuga teha ära enamus asju, küsimus on detailis ja kvaliteedis. Näpp on lihtsalt selline suur ja lai, mis survetundliku tahvli peal tekitab paksema juti kui ta teeks pulgakesega.
  • Samamoodi on vaja kindlasti tahvli puhastamiseks prillilappe, sest tahvli ekraan muutub näpujälgedest kirjuks peale esimest kasutamist. 
  • Kui teil on mahutundmatu "aeglane" tahvel, siis võibolla on tegemist näpuga õigetesse kohtadesse tippimisega, eriti kui sul on naisterahvana "pikad küüned" või töötad näiteks külmemates tingimustes, kus ekraan kipub olema ülilaeglane. 
Stilusega:
  • sobib kunstiloomuga inimestele, kes soovivad kenasti joonistada - vajutad tugevamini tuleb laiem joon ja vastupidi (seda siis kui su tahvel on vastava tundlikkusega)
  • aitab ära hoida tahvli ekraani muutumist räpaseks, sest stilusega saab kenasti kirjutada kui ka nuppe vajutada. 
  • olen märganud, et aeglase tahvli puhul on stilusega töö tegemine efektiivsem, sest kummijulla on täpsem kui minu näpp. Seda isegi sinnamaale, et tehtava töö ajaline vahe on 4-5 korda + ajurakkude kaotamise vähenemine tahvli peale vihastamise tõttu. 
Kuidas peaks käituma kool?

a. kui te ostate tahvli stilusega (mis on seal sees kinni), siis esialgu ei tasuks neid kohe ära korjata, et õpetaja tunni alguses annaks viimased lastele kätte ja siis tunni lõpus jälle koguks kokku. Võibolla esilagu tasuks lapsi usaldada. Kindlasti oleks vaja aga kontrollida, et lapsed tahvlile pulgakese ikka tagasi panevad. See on tegelikkuses suur lisatöö õpetajale, aga parem kui vara enda käes kümne küünega kinni hoida. 

Esimese juhtumi korral, kus stilused hakkavad kaduma - püüda muidugi leida süüdlane ja loota, et see jääb esimeseks ja viimaseks korraks. Kui aga ei jää, siis tuleb ikkagi stilused koguda ära tahvlikomplekti juures olevasse karpi, millest õpetaja siis vajadusel neid välja jagab. 

b. kui ostate tahvli ilma stiluseta, siis 5-10 näidisekseplari võiks olla ka joonistuspulki komplektide juures, mida kasutatakse vastavalt õpetaja ja klassi kokkuleppele. Võib muidugi osta kõikidele tahvlitele, kuid nagu ma seletasin üleval pool on nende hind üska krõbe ning enamasti saab sama asja ära teha ka näpuga, küsimus on tahvli enda kvaliteedis ning tegevuses, mida soovite ellu viia. Ma isiklikult ei usu, et stiluse puudumise tõttu jääks huvi tundvatel õpetajatel ja lastel tahvli kasutamine tegemata (ka kunstiõpetajatel).  


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.