17. jaan 2014

Õuesõppest ja meie kliimast

Tihti kuuleme, et tahvelarvuti on väga hea vahend õues-õppeks. Muudkui võtad kaasa ja tegutsed. Kindlasti on see hea mõte, kuid enne tasuks mõelda ka meie kliimale. Eesti talv -10-30 kraadi (lisaks tuul, mis tõstab külma veelgi). Eesti sügis/kevad (vihm). Ma küll ei tea, aga mul on jäänud mulje, et mida uuem on tehnika seda õrnem ta on. Korpus sulab ise ümbert ära kui liiga palju silitada.


Näiteks lubasin mina eelmisel aastal oma õpilased nutitelefonidega külmapühade ajal õue jooksma ja jalajärgi taga ajama. http://ulugeh4.havike.eenet.ee/wordpress/?page_id=122


Oli üsna põnev, sest üle 10 minuti ei pidanud keegi väljas väga vastu, lapsed oleks kauemaks jäänud, aga tehnika läks aeglaseks ning ei allunud enam silitustele. Ka aku vastupidavus hakkas metsikult kukkuma. Osad tarkurid mõtlesid, et soendavad telefoni südame lähedal või peos, see tekitab aga
kondensiooni vms niiskust, mis on tehnikale hullem kui külm.


Kui näiteks talvel tehnikat (arvutit ja monitori) olete autos vedanud ühest kohast teise, siis on soovitatud, et seadmed peavad vastavas ruumis seisma 3-5 tundi, et nad saavutaks ruumitemperatuuri. Enne ei ole soovitatud neid tööle panna.


Nüüd on aga meil nutikad, mis peaks iga ilmaga töötama - talvel külmaga, suvel rannas liiva sees kuumaga ja muul ajal loomulikult vihma käes. Kodus antakse tahvel väikese lapse kätte, kes loobib seda nagu kaltsunukku ja kastab erinevatesse toiduainetesse või võtab tahvli kätte värviste ja pudruste kätega. Pole vist väga reaalne, et sellistes tingimustes asjad väga vastu peaks pidama.


Näiteks Galaxy Tab 2 töötamise temperatuuriks on tootja märkinud 0 kraadi külma ja kuni 45 kraadi sooja. Huvitav kui infrapuna saun on 40 kraadi, kas siis tasuks tahvlikesega sauna minna.. ma isiklikult ei soovita, aga usun, et neid peresid on küll, kes on sellele heale mõttele tulnud.


Osad tahvlitootjad näiteks Sony on loonud seeria Z millega võiks minna vanni ja ujuma kui vastavad katte-augus kõik on tihedalt suletud. Iseenesest ju tore, aga kui selle 600 eurose tahvliga vastav loomkatse ise läbi viia, ma ei usu, et garantiis seda vahvat ideed aplodeeritaks.


Seega tahvel on tore vidin, millega saab minna küll klassiruumist välja koridori, mina ka õue kui on vastavalt hea kena kuiv ilm. Kuid ma ei tea kas see unistus, et käime lastega seenemetsas (kus on niiske) ja tuvastame seeni on kõige taibukam ja tervislikum meie uuele väiksele ühesilmalisele sõbrale. Vähemalt kooli kontekstis kus tahvel peaks meid teenima aastaid ei ole võibolla kooli akvaariumisse selle pistmine, et kaladel igav ei hakkaks, kõige parem mõte.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.