27. veebr 2014

Umbes tahvel

Tahvel võib umbe joosta mitmetel põhjustel. Üks põhilisemaid põhjuseid on ülemäärased programmid, umbes internet, programm, mis on lõpetanud tegevuse. Enamasti kui tahame tehnikat kiiresti hallata, on meil vaja panna laadima mitu programmi järjest või siis kui oleme jätnud seadistustesse, et värskenda ise äppe, siis tahvel ongi kogu aeg umbes.

Enamasti kui tahvel/telefon mõneks ajaks rahule jätta, siis ta nuputab ise välja, kuidas ta meie ülevoolava silituse all oma eluga hakkama saada, kuid tihti võib ta mõne appi ka nii kinni jooksutada, et see lõpetab tegevuse.

Lihtsamal juhusel piisab äppi taaskäivitamisest, vahel aitab ka ekraani sisse ja väljalülitamisest, halvemal juhul peame tegema restarti.

Aga mida teha siis kui tahvel on omadega nii umbes, et ei reageeri meie tegevusele enam üldse? Ka restardi nuppu all hoidmine või pulseerivalt vajutamine ei tõota tulemust?

Kui internetist natuke asja uurida, siis selgub, et Power nupu vajutamine annab meile tulemuseks tahvli mineku "magavasse" SLEEP või "ootavasse" STANDBY reziimi. Selleks on olemas ka äpp Fast reboot.

Meile aga oleks vaja "külma rebooti" ehk COLD REBOOT

Enamasti läptopil piisas selleks aku eemaldada, tahvlil aga me seda teha ei saa. Kuidas imiteerida aku eemaldamist oleneb, aga teie seadest. Seda tasuks siis netist Googledada.

Näitena on toodud selline asi:

1. Hold the Sleep/Power button and hold the Volume button down at the same time.
2. Hold this combination of buttons until the Android phone's screen goes blank.
3. Hold the Sleep/Power button until your phone restarts.

NB! Samamoodi on vahel mainitud, et kõige selle tegemiseks peab olema tahvel ka vooluvõrgus.



............................

Kui selgub, et kõik hea on aga tahvlist siiski kadunud, aga te saate talle eluvaimu sisse, siis võite teha ka tehaseseadmete taastamise "Factory Reset Z seaded alt". Sellega saavutate kogu tahvli sisu eemaldamise, koos kontodega. Näiteks kui tahate tahvli ära anda või maha müüa ja soovite enda tegevuse tahvlist eemaldada.

Tüüpilised võimalused (vb. teie mudelil on erinevad):
  • Volume Up + Home + Power
  • Volume Down + Power
  • Home + Power

Tahvli ekraan

MUSTUS

Kuna kasutame koolis tahvleid, millel ei ole stilust, siis paratamatu nähe on, et ekraan on näpujälgi täis.

Lahenduseks on osta prillilapp, raskemate mustuste jaoks tasub aga kasutada ekraani puhastamiseks mõeldud keemiat. Selleks võiks olla ikkagi monitori puhastamiseks sobiv kraam, mitte vesi, koola, alkohol vms.

Kindlasti ei tohiks pihustada vajalikku keemiat otse ekraanile, vaid enne lapile ja siis alles lapiga ekraanil ringjate liigutustega ära asi puhastada.




KRIIMUD

Teine asi on aga kriimud, nende vastu ei saa. Laps enamasti tahtmatult võtab ikka oma pastaka või mõnel on ka sõrmused vms ja kriibib asja ära. Selle vastu aitaks ekraanikile. See ei maksa väga palju. Teine asi on muidugi see, et kile peale panemine pidi olema üks kunsttükk - ei tohi jätta sisse õhumullikesi ja viltu pandud kile on ka üsna raske normaalselt tagasi panna. Sellist tööd võiks alustada puhastatud tahvlitega, ruumis kus ei ole tolmu, segajaid jne.

Kindlasti aitab kaasa pandud juhendi lugemine!




Kahoot

Täna komistasin sellise appi otsa nagu Kahoot https://getkahoot.com/
Peaaegu sama asi mis Sokrative, aga veel lahedam.

1. õpetaja teeb endale konto, valmistab ette "mängu" - küsimused, uuring või arutelu.
2. Tahvlis avatakse app KAHOOT
3. Õpetaja käivitab mängu ja lapsed saavad vastama asuda
//süsteemis on ka katsetamiseks teiste inimeste tehtud asju

Saab sisestada pilte, vb isegi video, küsimusi.
"Mängulikuks" teeb asja see, et vastamise ajal on kõlaritest kosta muusika (õpetajal) ming tulemusi kuvatakse peale iga vastamist.

Küsimustele vastuseid on alati 4, laste tahvlis/moblas kuvatakse ainult neli valikut. Peale iga küsimust saate koos klassis arvutada, mis läks valesti ja mis hästi.


1. veebr 2014

Tahvlitele appide lisamisest arvutiga

Üks võimalus tahvlisse tarkvara lisada on konkreetses tahvlis appide otsimine või siis olemasolevast loetelust Google Plays installeerimine. Selline tegutsemine aga on tihti vaevarikas.

Lihtsamini saab panna Appe peale läbi Google Play arvuti versiooni ehk veebilehe.

Kui teil on koolis kõik tahvlid ühendatud ühe kontoga, siis tekib nende nimi Google Play seadmete loetellu, mõistlik oleks siis igale tahvlile anda oma nimi näiteks T1, T2, T3 jne. Sama nime kannab ka reaalne tahvel, et oleks võimalik tahvleid üksteisest eristada.

Kui olete veebilehelt leidnud endale vajaliku tarkvara, siis saate sealt valida Install või appi osta ning siis valitegi juba edasi millisesse seadmesse vastav tarkvara peale laetakse. Kuigi tahvleid võib olla koolis palju, siis on selline arvutis klõpsutamine siiski ajaliselt ökonoomsem tegevus kui teha sama asja käsitsi tahvel tahvli haaval.



Trikk!
Kui olete kõik seadmed juba vastava kontoga paaritanud ja kõik seadmed kannavad ühte ja sama nime, siis on kindlasti üsna pähkel, kuidas teada saada, millise tahvliga on tegu.

Et kindlaks teha, millise tahvliga on tegu saada igasse tahvlisse peale erinev programm ning kui see programm sinna laetakse, siis saadki teada, et tegemist on T1 mitte T2. 

Nippe tahvliga opereerimiseks

Esileht on Androdil "Home screen". Sinna tekivad ikoonid, poolprogrammid nagu widgetid.


Navigatsiooninupud:

tagasi, esilehele, viimati kasutatud appid, peida


Muud vajalikud nupud

menüü kaks eri vaadet olenevalt kus te asute oma seiklustel Androidi sügavustes;
+ laseb lisada asju ekraanile; "täht" lemmikud; "ratta/mutri märk" - erinevate seadete muutmiseks; X millegi sulgemiseks; jagamismärk - asjade jagamiseks läbi erinevate appide või lehtede.


Näpuharjutused:

Ühekordne puudutus (Touch)- nagu üks hiireklikk arvutis > valid millegi välja
Kahekordne puudutus (Double tap) - kiire kahekordne puudutus ühe koha peal võimaldab luubiga sisse minna või välja (zoom)
Näpu allavajutamine ühe koha peal pikemaks ajaks (Long press) - enamasti hüppab selle peale lahti lisamenüü või saate valitud objekti vedida teise kohta
Pühkimisliigutus (Swipe) - selle liigutusega saate liikuda erinevate ekraanide vahel või galeriis vahetada pilte. Vahel ilmuvad ette ka lisamenüüd olenedes kas pühite ülevat alla, vasakult paremale või vastupidi. 
Näpistamine (Pintch) - panete kaps näppu ekraanile ja liigutate neid üksteisele lähemale nagu püüaksite kedagi näpistada - seda kasutatakse pildi  vähendamiseks (zoom) näiteks maakaardil
Antinäpistamine:) ehk sama liigutus aga tagurpidi (Spread) - seda saate kasutada pildi suurendamiseks ehk pildi/maakaardi sisse minemiseks
Keeramine (Rotate) - asetate näpud ekraanile ja teete keerava liigutuse - nagu keeraksite seifi lukku lahti. Vaat proovige läbi, siis saate teada, mida see asi teeb:)

Enamasti on aga nii, et vastavad funktsioonid programmis peaksid olema appide progrejate poolt sisse programmeeritud. Kui nad seda teinud ei ole, siis tihti igasuguseid näpuvigureid kasutada ei saa. 

Inglise keeles:



Töölaua tausta muutmine

Inimestele meeldib asju teha "enda omaks". Üks lihtne tuunimise viis on muuta ära taustapaber.

Kuna õpilastel käib see tausta muutmine näpuväleduselt kiiremini kui õpetajal, siis mingi hetkl võite olla hädas, et igal taustal on erinev väänatud nägu ja kõikidel on sellest nalja kui palju. Loomulikult segab selline asi tundi, mitte ainult konkreetses tunnis kus sigadus tehti vaid ka järgmistes.

Taustapaberi muutmiseks

  • hoidke näppu all tühjal esilehe alal - ilmub taustapaberi menüü
  • või avage Seaded (Settings) > Ekraan (Display)> Taustapaber (Wallpaper)
kui jõuate õigesse kohta siis saate valida, kas tegutsete lukustatud ekraaniga (ehk esilehega enne tahvlisse logimist) või töölaua taustapaberiga. 

Pildi saate valida näiteks galeriist või eelinstalleeritud pildivalikust või animeeritud kollektsioonist. 
Kinnitage oma valik. 

Üsna asjalik on luua õpilastest nimekirjad, kes ühte või teist tahvlit teatud klassist kasutada võivad (kui teil on tahvlid ühiskasutuses). Ning siis panna vastav "ekraanipilt" loeteluga esilehele enne tahvlisse sisse minemata. See võimaldab õpetajal käivitada nupust tahvel ning tuvastada hoo pealt, kes on vastava tahvli kasutajad. 

//enamasti kipuvad ju need vajalikud paberilehed nimekirjadega olema teab kus, aga mitte tahvlipaketi kõrval:)


Kaustad ekraanil

Kooli (õpetaja) jaoks kõige mugavam on see, kui vajalikud asjad on linkidena esilehel kaustas ja kannab kas tema enda nime või ainetunni nime. Tegelikult selline asi on täitsa võimalik, nõuab ainult hulka tööd.

  • võta ekraanil olevast ikoonist näpuga kinni ja hoia seda all
  • vedi ikoon teise ikooni peale ja tekibki vastav kaust
  • kui lisad samasse hunnikusse ikoone juurde, siis tekibki kollektsioon
  • anna kaustale nimi (unnamed folder)

Vanema operatsiooniga Androididel (Ice Cream Sandwich) saab kausta luua kui hoida näpp all tühjal kohal esilehel (Home Screen) ja menüüst valida kasuta loomine. Muu peaks käima umbes samamoodi.

Kausta kustutamiseks hoiate peal näppu kaustal ning vedite ta nupule Trash.

Ohtudest rääkides - kui õpetajad on kenasti kõik tahvlid ära seadistanud kaustadesse, siis halva eesmärgiga õpilastel on võimalik terve kausta kustutamisega kogu teie töö ja vaev õhku lasta. Kustutatakse ära otselingid ekraanilt programmidele koos kaustaga. Programmid ise küll ei kao, neid saate ikka AppDial ette manada või programmide menüüst taga otsida.

Seepärast on ikkagi koolis kõige aluseks see, et kas tahvel on teatud lapse oma või ühiskasutuses olevad tahvlid on antud kasutada ikkagi ainult konkreetsetele õpilastele. Kui keegi jama korraldab, siis panete selle õpilase ise seda jama ka likvideerima. Tahvliga veedetud töised tunnid aitavad kindlasti sellist impulsiivset käitumist edaspidi distsisplineerida.

Inglise keelne pikem õpetus:
http://www.dummies.com/how-to/content/building-app-folders-for-your-android-tablet.html 



Pulgaga või näpuga?

Kas osta kooli tahvelarvuti, kus on juba stilus olemas, osta see eraldi või jääda lihtsalt näpuga tahvlit silitama - see on loomulikult iga tahvlikasutaja ja ostja dilemma. Osad tahvlid nagu Samsung Galay Note tuleb juba kaasa stilusega, mis on kenasti tahvli nurka pesasse paigutatud, Samsung Galay Tabil aga see puudub täiesti.

Kooli sisukohast iga väike liikuv osake on risk, et see läheb kaotsi - kas keegi võtab selle kaasa asenduseks enda omale või lihtsalt ununeb kuhugi. Väga lihtne näide arvutitunnist ja pastakaga tehtavast tööst minu enda kogemusena kus 15 õpilasest 4-6 unustavad oma pastaka lauale. Miks peaks õpilased olema hoolikamad ka koolipoolt neile kasutada antud tahvlitega?

Stiluse ehk pliiatsi hind jääb enamasti vahemikku 10-40 eurot, kui kaob üks 10 eurone, siis võibolla ei tundugi see suure kuluna, kuid kui kaob kuus 30 eurost, siis see on juba kokku 180 raha, mis on koolile väga suur kulu.

Näpuga:

  • tegelikkuses saab näpuga teha ära enamus asju, küsimus on detailis ja kvaliteedis. Näpp on lihtsalt selline suur ja lai, mis survetundliku tahvli peal tekitab paksema juti kui ta teeks pulgakesega.
  • Samamoodi on vaja kindlasti tahvli puhastamiseks prillilappe, sest tahvli ekraan muutub näpujälgedest kirjuks peale esimest kasutamist. 
  • Kui teil on mahutundmatu "aeglane" tahvel, siis võibolla on tegemist näpuga õigetesse kohtadesse tippimisega, eriti kui sul on naisterahvana "pikad küüned" või töötad näiteks külmemates tingimustes, kus ekraan kipub olema ülilaeglane. 
Stilusega:
  • sobib kunstiloomuga inimestele, kes soovivad kenasti joonistada - vajutad tugevamini tuleb laiem joon ja vastupidi (seda siis kui su tahvel on vastava tundlikkusega)
  • aitab ära hoida tahvli ekraani muutumist räpaseks, sest stilusega saab kenasti kirjutada kui ka nuppe vajutada. 
  • olen märganud, et aeglase tahvli puhul on stilusega töö tegemine efektiivsem, sest kummijulla on täpsem kui minu näpp. Seda isegi sinnamaale, et tehtava töö ajaline vahe on 4-5 korda + ajurakkude kaotamise vähenemine tahvli peale vihastamise tõttu. 
Kuidas peaks käituma kool?

a. kui te ostate tahvli stilusega (mis on seal sees kinni), siis esialgu ei tasuks neid kohe ära korjata, et õpetaja tunni alguses annaks viimased lastele kätte ja siis tunni lõpus jälle koguks kokku. Võibolla esilagu tasuks lapsi usaldada. Kindlasti oleks vaja aga kontrollida, et lapsed tahvlile pulgakese ikka tagasi panevad. See on tegelikkuses suur lisatöö õpetajale, aga parem kui vara enda käes kümne küünega kinni hoida. 

Esimese juhtumi korral, kus stilused hakkavad kaduma - püüda muidugi leida süüdlane ja loota, et see jääb esimeseks ja viimaseks korraks. Kui aga ei jää, siis tuleb ikkagi stilused koguda ära tahvlikomplekti juures olevasse karpi, millest õpetaja siis vajadusel neid välja jagab. 

b. kui ostate tahvli ilma stiluseta, siis 5-10 näidisekseplari võiks olla ka joonistuspulki komplektide juures, mida kasutatakse vastavalt õpetaja ja klassi kokkuleppele. Võib muidugi osta kõikidele tahvlitele, kuid nagu ma seletasin üleval pool on nende hind üska krõbe ning enamasti saab sama asja ära teha ka näpuga, küsimus on tahvli enda kvaliteedis ning tegevuses, mida soovite ellu viia. Ma isiklikult ei usu, et stiluse puudumise tõttu jääks huvi tundvatel õpetajatel ja lastel tahvli kasutamine tegemata (ka kunstiõpetajatel).  


Klassihaldustarkvara

Samsung on välja tulnud Samsung School lahendusega, mis on kenasti ka eesti keeles. Kes on varem arvutiklassis kasutanud näiteks mõnda muud arvutiklassi haldavat tarkvara, siis tahvelarvutite puhul on mindud lihtsalt tegevuste piiramisest ja ekraanipiltide saamisest sammuke edasi.

Samsung School töötab küll ainult uuema klassi tahvlitega, aga see kes pole endale kooli tahvleid veel ostnud, siis võibolla tasuks vaadata Samsung Galxy Note 10 poole, kus see asi näiteks töötab. Tegemist on tasulise tarkvaraga, ostate õpetaja litsentsi jms. kuid kuu aega saate seda enne ka tasuta katsetada, kas sellised võimalused teile lahenduse pakuvad. Samamoodi on Samsungil kenad inimesed Eestis, kes teil aitavad asjaga alguse saada. Katsetama saate minna vastavat lahendust eelnevalt kokku leppides Tallinnas näiteks Mektory innovatsiooni-ettevõtluskeskusesse.

Täpsemalt saate lugeda siit: http://www.samsung.com/global/business/mobile/solution/education/samsungschool

NB! tegemist on enamasti appiga, mille toimimiseks peab õpilane kõigepealt selle käivitama ja siis saab õpetaja tahvlile haldamise õigused (kuniks vastav app on töös).

Võimalus on:
Sisulises osas: luua ainetund, teste, jagada välja faile
Haldamise osas: piirata ligipääsu muudele programmidele ja tegevustele (nt. saab olla ainult õpetaja esitluses ja teha märkmeid); saab näidata kõikidele sama pilti ja liikuda samm haaval tunnis edasi (võtta õpilastelt tahvelarvutite kontroll üle)
Ülevaate saamine: on võimalik saada õpilaste tegemistest ekraanitõmmis, jälgida ühe õpilase tegevust detailsemalt
Abi andmine/kasvatamine: on võimalik õpilase ekraan üle (joonistada sinna ise) või asuda temaga koostööle samas aknas; on võimalik panna ekraan lukku või anda teada, et olete märganud, et õpilane tegeleb tunni ajal muuga
Õpetajale nähtav info: kes liitus tunniga ja kes lahkus tunnist



Samamoodi kui varem oli mul ettekujutus, et Androidile on keeruline mälupulka järgi panna, siis tegelikkuses tehnoloogia on edasi arenenud ning on olemas vastavad üleminekud, mis aitavad ka selle mure lahendada, sest enamasti on õpetajal harjumuseks siiski kasutada pigem mälupulka kui pilveteenuseid.

Peale Samsungi pakuvad maailmas klassihaldustarkvara lahendusi Androidile veel teisedki nagu näiteks Radix, kes tundub jutu järgi haldavat ka Windowsi tahvleid, lisaks Androidile. 


Ja kuna Youtube on meil lõputu, siis leidsin ka Mythware lahenduse, mis tundub kasutamiseks õpetaja poolelt kasutavat pigem arvutit.


Seega eks tulevikus avastamist on kõikidele.